Vallan aaveet (ote teoksesta)

Anna Heinämaa

 

2. Isä

KERTOJA:
Tähän väliin minun on sanottava pari sanaa isästäni. Hän änkytti. Mistä tuo kiusallinen vaiva johtui -- sitä minulle ei koskaan kunnolla selitetty. Äiti puhui välillä luonteen heikkoudesta, välillä lapsuuden traumasta ja välillä synnynnäisestä rakenteellisesta poikkeavuudesta. Samoin kuin selitykset, äidin tapa suhtautua ongelmaan vaihteli yhtenään. Se oli tietenkin ymmärrettävää, sillä luonteen heikkouksien, lapsuuden traumojen ja synnynnäisten rakenteellisten poikkeavuuksien hoitokeinot eroavat toisistaan huomattavasti, ja äitini vilpittömänä tavoitteena oli saada tuo vaiva paranemaan.

Johtuiko vaivan todellisesta luonteesta vai äitini vaihtelevasta suhtautumisesta -- varmaa oli ainoastaan, että vaiva ei kadonnut vaan tuntui pikemminkin pahenevan vuosi vuodelta. Muistan pelonsekaisen jännityksen, jonka vallassa minä ja Jonna odotimme isän paluuta töistä: änkyttääkö tänään vai ei? Me kehitimme tuon odottamisen niin suureen täydellisyyteen, että pystyimme lopulta ennakoimaan änkyttämisen isän askeleista ja tavasta, jolla hän avasi rapun oven.

Koska verbaalisti isäni kutistui ja katosi, tai hajosi palasiksi kuin rikkimennyt peili, minun muistikuvani hänestä ovat kaikki jotenkin unenomaisia: isä virveli kädessään saunakalliolla, pitkän miehen aavistuksen kumarainen selkä minuun päin kääntyneenä flanellipaidan alla; isä sovittamassa koukeroista rautalukkoa puiseen rasiaan keittiönpöydän ääressä. Pöydällä on pikkiriikkisiä nauloja (onko noin pieniä olemassakaan?), sahanpuruja ja isän tupakka-aski avonaisena.

(Keittiössä, isä naputtaa naulan paikalleen, hioo puuta hiekkapaperilla.)

KERTOJA LAPSENA:
Saako sitä katsoa?

(Isä ojentaa rasian pöydän ylitse.)

KERTOJA LAPSENA:
Se on hieno... (mumisee hiljaa) Änkyttääkö?

ISÄ:
Ei se tietenkään ihan yhtä hieno ole kuin kaupan.

KERTOJA LAPSENA:
(kuiskaa itselleen helpottuneena) Ei änkyttänyt. (kovempaa) Musta se on paljon hienompi.

(Ojentaa rasian takaisin isälle.)

KERTOJA:
Koska tuosta ajasta on nyt jo kulunut niin kauan, minun on vaikea täysin rehellisesti kuvata omaa suhtautumistani isäni änkyttämiseen. Saattaa olla, että valehtelen -- tiedättehän miten me kaikki kaunistelemme, nostalgisoimme ja lopulta vesitämme menneitä tapahtumia ja tuntemuksia -- mutta tällä hetkellä minusta tuntuu, että itse änkyttäminen ei häirinnyt minua niinkään paljon kuin vaihteleva suhtautuminen siihen. Tuon vaihtelevuuden vuoksi isäni muuttui jonkinlaiseksi kameleontiksi, joka oli välillä rakastettavan vaaleankeltainen, välillä ilkeän tummansininen ja välillä säälittävän harmaa. Oli aivan kuin minulla ei olisikaan ollut yhtä isää, vaan loputon määrä isiä, joista minä en koskaan voinut olla varma, kuka heistä tervehtisi minua aamulehden takaa tai tulisi minua vastaan kylpyhuoneen ovella.

Tuon hysteerisen vaihtelevuuden takia -- ironista sinällään, sillä vaihtoehtoja oli loppujen lopuksi vain kaksi: änkyttää tai sitten ei änkytä -- minä en koskaan oppinut tuntemaan isääni kunnolla. Isä kutistui äidin epätoivon -- tai säälin tai katkeruuden -- lävitse aivan kuin maailma väärinpäin käännetyn suurennuslasin takana. Häntä ei ikään kuin enää ollut. Oli vain tuo loputon tunteiden kirjo, johon kukaan meistä -- en minä, ei Jonna, ei äiti eikä isä itse -- ei pystynyt saamaan minkäänlaista otetta. Koko perhe kellui siinä kuin upottavassa hyytelössä, joka lopulta nielaisi meidät kaikki, niin että erillisiä ihmisiä ei enää ollut, oli ainoastaan hyytelö.

Myöhemmissä elämänvaiheissani olen joskus kysynyt itseltäni, millaiseksi elämäni olisi muodostunut, jos änkyttämisen luonne olisi selvitetty. Kysymys on tietenkin täysin teoreettinen, sillä olennaista ei missään vaiheessa ollut änkyttämisen todellinen luonne vaan änkytyksen loppuminen.

Mutta olettakaamme -- ainoastaan kuriositeetin vuoksi -- että Jumala, tai paremman puutteessa yksi hänen enkeleistään, olisi jonakin kauniina sunnuntai-iltapäivänä ilmestynyt keskelle olohuonettamme. Teeskennelkäämme -- edes hetken -- että Jumalaan, enkeleihin ja syyttömyyteen on yhtä helppo uskoa kuin epätoivoon, katkeruuteen ja kausaaliseen todellisuuteen.

Siis: eräänä kauniina sunnuntai-iltapäivänä enkeli ilmestyi meidän olohuoneeseemme.

(taustalla alkaa kuulua hiljaista musiikkia)

KERTOJA LAPSENA:
Enkelin siivissä näkyy ohuita punaisia verisuonia. Siivissä ei ole höyheniä -- ne ovat poimuiset ja ryppyiset, aivan kuin korvat vastasyntyneellä hiirenpoikasella. Enkeli on laskostanut nahkaiset poimusiipensä viitaksi ja istuutunut ikkunalaudalle.

(Olohuone.)

ENKELI:
(nauraa, kovaa ja remakasti) Voi, voi! (alkaa taas nauraa) Voi, voi! (tukahduttaa hädin tuskin uuden naurunremakan painamalla käsillään vatsaansa)

ÄITI:
(itkunsekaisella äänellä) Mitä te nauratte toisten surulle?

ISÄ:
Ku-ku-ku-ku... (ei saa änkytykseltään sanottua loppuun)

ENKELI:
Kuka minä olen? Minä olen lähetti. Minä olen sanansaattaja, vähän niin kuin sinä olet sananjarruttaja. (alkaa taas nauraa)

ÄITI:
Mitä oikeutta teillä on nauraa toisten surulle?

ENKELI:
Ei nauramisessa ole mitään pahaa.

KERTOJA LAPSENA:
Enkeli sytyttää yhden isän tupakoista. Se puhaltelee sinisiä savurenkaita ilmaan, koko ajan isompia ja isompia. Renkaat eivät kohoa ylöspäin ja liukene olemattomiin vaan laskeutuvat lattialle ja jäävät keinumaan matonrajaan.

Sitten enkeli kertoo meille, mikä on syy isän änkyttämiseen. Se sanoo sen kiinnostumatta ja arkisesti, aivan kuin se vain toteaisi, että maapallo pyöreä tai että enkeleitä ei ole olemassa. Lopulta se sylkäisee ikkunalaudalle ja stumppaa loppuun palaneen savukkeensa sylkikasaan. Äiti yrittää vielä sanoa jotain, mutta ei hämmästykseltään saa ääntä ulos, haukkoo vain ilmaa kuin hölmistynyt kala.

ENKELI:
Mutta älkää luulko, että se muuttaa mitään.

KERTOJA LAPSENA:
Sitten enkeli on poissa, yhtä odottamattomasti kuin se ilmestyikin. Ainoa mikä enkelistä jää jäljelle, on vähän savua ja lämpimässä supussa hionneiden nahkasiipien imelä haju...

KERTOJA:
Hyvä on -- me voimme lopettaa teeskentelemisen: enkeli ei koskaan vieraillut kodissamme. Tavallaan minusta tuntuu, että oli parempi niin. Perheemme olisi ollut vaikea irrottautua tutusta ja turvallisesta änkytysmaailmasta -- olkoonkin, että kukin meistä vannoi palavasti, epätoivon kyynelet silmissään, että kunhan vain tuo pieni seikka muuttuisi, niin elämä olisi monin verroin onnellisempaa, parempaa ja täydellisempää. Mutta -- sallikaa minun kysyä -- jos enkeli olisi vieraillut perheessämme, niin mitä tai ketä me olisimme enää voineet syyttää rumuudesta, rahapulasta, katkeruudesta, minun ylipainoisuudestani ja Jonnan epämusikaalisuudesta? Tai jos kaikki nuo onnettomuudet olisivat enkelin vierailun myötä kadonneet -- mikä tosin on epätodennäköistä -- niin millä me olisimme täyttäneet elämämme?

Eli: on parempi, että nahkasiipinen enkeli ei koskaan ehtinyt meille asti.

Radioteatteri, YLE 1994
 
 
© Anna Heinämaa 2008